Op 31 oktober as. werd het UBO (Ultimate Beneficial Owner)-register actief (KB van 14 augustus 2018). Dankzij dit 'rijkenregister' zal het mogelijk worden om te achterhalen wie de begunstigden zijn van vennootschappen, verenigingen en stichtingen die in België hun hoofdzetel hebben. De activatie van dit register past in de antiwitwaswetgeving van de federale regering.

De FOD Financiën geeft bestuurders en hun gemandateerden (cijferberoepers) uitstel tot 31 maart 2019 om de gegevens van uiteindelijke begunstigden te registreren. Men moet aan het register melden welke aandeelhouders (rechtstreeks of onrechtstreeks) 25% van de aandelen of een kwart van de stemrechten in een bedrijf bezitten. Bij het niet-vervullen van deze formaliteiten rikseert men boetes van 250 tot 50.000 euro.

Fiscaal advocaat Dave van Moppes (gespecialiseerd in de regelgeving inzake antiwitwas) begeleidt u op praktische wijze doorheen de registratieprocedure. U leert hoe u een onderzoek van een klant efficiënt aanpakt, en welke vrijstellingen eventueel gelden. U ontdekt ook welke procedures gevolgd moeten worden en wie aansprakelijk is bij eventuele fouten.

U krijgt tijdens deze infosessie volop de kans om uw eigen vragen te stellen over deze nieuwe regelgeving. U keert terug naar kantoor met een uitgebreide syllabus, zodat u uw klanten met kennis van zaken kunt adviseren.

Programma

Een greep uit de vragen die aan bod komen:

 • Wie komt in aanmerking voor registratie in het UBO-register?
 • Welke informatie moet ingegeven worden in het register?
 • Wie moet deze info aan de betrokken juridische entiteiten overmaken?
 • Wie krijgt toegang tot de informatie in het UBO-register? Klopt het dat elke burger inzage krijgt in klantengegevens?
 • Kan ervoor gezorgd worden dat gegevens in het UBO-register niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn voor derden?
 • Welke sancties en boetes zijn van toepassing bij niet-registratie?
 • Zijn er specifieke deadlines voorzien om gegevens te updaten?
 • ...

Docent(en)

Dave Van Moppes

Dave van Moppes is advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten. Hij combineert een fiscale procedure- en adviespraktijk inzake directe belastingen met het fiscaal strafrecht en het vennootschapsrecht. Dave heeft een bijzondere expertise ontwikkeld inzake witwaswetgeving. Hij is lid van de Association of Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) en behaalde als eerste Belgisch fiscaal advocaat het wereldwijd erkende certificaat van Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS). Als Data Protection Officer heeft Dave een doorgedreven kennis en kunde op het gebied van data protection met focus op de Belgische en Europese privacywetten, standaarden en praktijken.

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data