Een gedegen kennis financiële analyse is voor uw dagelijks klantenadvies geen overbodige luxe, met name in het kader van kredietverstrekking en de verkoop van groeps- of IPT-verzekeringen én het geven van beleggingsadvies.

Tijdens deze opleiding krijgt u een antwoord op o.a. de volgende vragen:

 • Waar haal ik een balans?
 • Welke info haal ik uit een balans?
 • Heeft een onderneming met ‘reserves’ ook effectief liquiditeiten (zodat desgevallend een belangrijke koopsom groeps- of IPT-verzekering kan gestort worden of kan belegd worden in tak26-contracten)?
 • Is een onderneming met veel geldmiddelen ook solvabel?
 • Is een solvabele onderneming per definitie ook rendabel?

Dankzij deze opleiding wordt u een volwaardige sparring partner met een potentiële krediet- of verzekeringsklant. We bestuderen twee jaarrekeningen en berekenen zelf de belangrijkste cijfers en ratio’s.

Bestemd voor

Al wie beroepshalve betrokken is bij de verkoop of behandeling van kredieten en groepsverzekeringen (of andere aanvullende pensioenen) of wie advies verstrekt over beleggingen voor vennootschappen.

"

Sterk punt: de docent die deze "lastige en saaie" materie op een enthousiaste en begrijpbare manier uitlegt.

"
Nico Van Meensel, Zaakvoerder, bvba Van Meensel
"

Dit seminarie is logisch opgebouwd en goed bruikbaar in de praktijk.

"
Luc Vandille, Zaakvoerder, Luc Vandille-Batsleer Verzekeringen
"

Perfect eenvoudig uitgelegd en dus ook voor de leek (zoals ik) begrijpelijk.

"
Peter Willaert, Directeur, Crelan - kantoor Kortemark
"

Positieve en enthousiaste manier van doceren zorgt voor verhoogde aandacht. Ik heb nu een extra bagage in het financiële plaatje naar mijn klanten.

"
Wannes Verboven, Zaakvoerder, Verzekeringen De Corte - Middernacht
"

Beknopt, duidelijk, levendig en boeiend. Een must voor bankprofessionals die dagelijks ondernemers adviseren.

"
Johan De Sutter, Bestuurder, ING

Programma

A. Deel 1

We bestuderen twee jaarrekeningen tot in detail. We lichten de nieuwe publicatieverplichtingen toe en de nieuwe tendensen. Centraal staat echter de vraag: "Wat toont een jaarrekening... en wat verbergt een "creatieve" boekhouding?"

B. Deel 2

 • Criteria voor de financiële gezondheid van een onderneming, binnen de spanningsdriehoek Liquiditeit, Rendabiliteit en Solvabiliteit.
 • Het toenemend belang van de Cashflow in de financiële pers
 • Ratio-analyses
 • Maar vooral: hoe interpreteer ik al die cijfers van de onderneming, in hun evolutie, en binnen de sector? We maken daarbij gebruik van Companyweb.

Beide delen worden bestudeerd aan de hand van de gepubliceerde jaarrekening van één onderneming. Er is een ruime voorraad oefeningen voorzien, zodat de cursist zijn/haar opgedane kennis onmiddellijk kan toetsen. Een rekenmachine is dan ook een welkom hulpmiddel.

Docent(en)

D_02320.jpg

Eddy Roegiers

Eddy Roegiers is docent aan de Karel De Grote-Hogeschool (Antwerpen). De makelaars en bankbedienden die zijn opleiding ‘Financiële analyse’ (Van Belleghem Opleidingen) volgen, waren zeer enthousiast over de gedreven en boeiende manier waarop hij deze (droge) materie aan de man weet te brengen!

Praktische informatie

Prijs: 230 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

U kan zich ook steeds inschrijven en betalen met de KMO-portefeuille via onze partner Brokers Training (www.brokerstraining.org). Prijzen te raadplegen op hun website.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides, beknopte syllabus, twee jaarrekeningen en bibliografie.

Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 7 uren
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 7 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 7 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 2 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 2 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven