Op 5 juni 2018 werd een Europese richtlijn administratieve samenwerking gepubliceerd die belastingadviseurs verplicht bepaalde grensoverschrijdende fiscale constructies aan te geven. De meldingsplicht heeft betrekking op constructies die als agressief of verdacht worden gezien.

De richtlijn viseert geen fiscale fraude, maar wil allerhande vormen van agressieve fiscale planning en belastingontwijking aanpakken.

De meldingsplicht geldt vanaf 1 juli 2020. Toch moeten adviseurs met terugwerkende kracht ook constructies melden waarvan de eerste stap is geïmplementeerd tussen 25 juni 2018 en 1 juli 2020.Die constructies moeten uiterlijk 31 augustus 2020 worden aangegeven.

De federale regering nam reeds de nodige initiatieven om de Europese richtlijn in nationaal recht om te zetten. Tijdens dit seminarie krijgt u een praktijkgericht overzicht van de historiek van deze maatregel, wat de meldingsplicht concreet inhoudt, voor wie deze maatregel bestemd is, enz.

Docent(en)

cr-01830445

Jan Tuerlinckx

Jan Tuerlinckx is advocaat-vennoot bij het kantoor Tuerlinckx Fiscale Advocaten. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in fiscaal-, vennootschaps- en financieelrechtelijke aangelegenheden. Hij is lid van de balie te Antwerpen, Turnhout en Luik. Jan Tuerlinckx is tevens bestuurder en voorzitter van de studiecommissie van de Antwerpse Beroepsvereniging voor Accountants, Belastingconsulenten, Boekhouders en Bedrijfsrevisoren (BAB-BKR).

Charlotte Lardenoit

Charlotte Lardenoit is Advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten. In 2011 werd zij advocate aan de Antwerpse balie en startte ze bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten waar ze zich specialiseerde in het formele belastingrecht: de procedure inzake de controle, de taxatie alsmede administratieve en gerechtelijke geschillen in alle belastingen. Zij bouwde een rijke ervaring op in alle facetten van materieel belastingrecht inzake directe belastingen: personenbelasting, vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting en belasting niet-rijksinwoners.

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Accreditatie:
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3 uren (In aanvraag)
  • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren (In aanvraag)
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven