De ervaring leert dat de interpretatie en de toepassing van de btw-wetgeving bij goederenvervoer (net zoals bij personenvervoer) regelmatig moeizaam verloopt, zowel voor de vervoersondernemingen als voor hun klanten. Het is vooral van belang de aard van het vervoer te bepalen om vervolgens de plaats van de dienst en de schuldenaar van de btw te kennen. Hetzelfde geldt voor de diensten die samenhangen met goederenvervoer.

Tijdens dit seminarie krijgt u een overzicht van de verschillende vervoersdiensten, de plaatsbepaling, de verschuldigdheid van de btw en de mogelijke vrijstellingen. De recente wijziging over het werkelijke gebruik en werkelijke exploitatie van vervoersdiensten en ermee samenhangende diensten komen ook aan bod.

ACTUALITEIT

Op 31 mei 2018 publiceerde de btw-administratie een nieuwe circulaire over de gewijzigde plaatsbepalingsregels voor goederenvervoerdiensten. Deze circulaire verduidelijkt enkele begrippen (zoals het goederenvervoer en met goederenvervoer samenhangende diensten) bij de lokalisatieregels die op 13 november 2017 in het Belgisch Staatsblad verschenen

Docent(en)

d_02064

Frank Borger

Frank Borger is partner bij THE VAT HOUSE. Hij is ook gastdocent aan het Lessius College in Antwerpen, de Limburgse Universiteit, de Provinciale Hogeschool Limburg en de Fiscale Hogeschool Brussel. Frank is regelmatig spreker op btw-seminaries. Hij publiceert ook in vakliteratuur en is medeauteur van enkele btw-basiswerken. Frank volgt de btw-wetgeving van diverse EU-lidstaten nauwgezet op.

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een exemplaar van het boek "Vervoersdiensten en btw" (Wolters Kluwer), geschreven door Marc Govers en Heidi Deschacht van THE VAT HOUSE. Dit boek, met een winkelwaarde van 60 euro, is inbegrepen in de seminarieprijs.

Accreditatie:
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3 uren
  • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven