Sinds 1 januari 2019 is het in België mogelijk om te opteren voor de toepassing van btw op contracten van onroerende verhuur. Voornamelijk waar de huurder een btw-belastingplichtige is die recht op aftrek heeft van btw, kan hierdoor een belangrijke btw-kost wegvallen. Voor bepaalde gebouwen kan vanaf 1 januari 2019 ook btw uit het verleden (zogenaamde “historische btw”) kunnen worden herzien. Het optionele btw-stelsel is echter gekoppeld aan een aantal voorwaarden en formaliteiten en zal in de praktijk ook niet voor alle gebouwen kunnen worden toegepast. Ook dient rekening te worden gehouden met de verlenging van de btw-herzieningstermijn van 15 jaar naar maar liefst 25 jaar !

Programma

In dit webinar gaan we uitvoerig in op de werking van het optionele btw-stelsel:

 • Welke gebouwen komen in aanmerking?
 • Wat zijn de na te leven voorwaarden van het optionele stelsel?
 • Hoe dient de optie te worden uitgeoefend?
 • Voor welke gebouwen kan historische btw gerecupereerd worden en hoe verloopt deze herziening?
 • Wanneer is de verlengde herzieningstermijn van 25 jaar van toepassing en wat zijn de modaliteiten van de overgang naar de verlengde herzieningstermijn?
 • Welke impact heeft het optionele btw-stelsel op de bestaande btw-belaste uitzonderingen (oa KB 30 leasing, bedrijvencentra, shoppingcentra, enz.)?
 • Wat is de regeling die geldt voor opslagruimtes vanaf 1 januari 2019?
 • Wat zijn de nieuwe regels van toepassing op kortetermijnverhuur?

Docent(en)

Veerle Coussée

Veerle Coussée, KPMG Tax & Legal Advisers Belgium Veerle is BTW Vennoot bij KPMG Belastingconsulenten en Juridische Adviseurs en hoofd van de multidisciplinaire competentiewerkgroep “Vastgoed en Infrastructuur” van KPMG België. Veerle heeft meer dan 19 jaar ervaring in het adviseren van Belgische en internationale cliënten op het vlak van btw alsmede in het verlenen van assistentie wat betreft hun dagdagelijkse verplichtingen.

Praktische informatie

Prijs: 75 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan dit webinar enkel live bekijken.

Elk webinar kan ook afzonderlijk gevolgd worden. Stel zelf een pakket samen op maat van uzelf en uw collega's. Bij inschrijving op meerdere webinars ontvangt u interessante stapelkortingen.

Als u meerdere webinars combineert, gelden speciale voordeeltarieven, afhankelijk van de totaliteit van het aantal webinars. 2 webinars: 140,00 euro, 3 webinars: 205,00 euro, 4 webinars: 270,00 euro, 5 webinars: 335,00 euro 6 webinars: 400,00 euro.

Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

Documentatie:

Deze zal digitaal worden bezorgd.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 1 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 1 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 1 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Als u meerdere webinars combineert, gelden speciale voordeeltarieven, afhankelijk van de totaliteit van het aantal webinars. 2 webinars: 140,00 euro, 3 webinars: 205,00 euro, 4 webinars: 270,00 euro, 5 webinars: 335,00 euro. Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

Inschrijven

Data