Wanneer een buitenlandse onderneming (voor de eerste maal) handelingen verricht in België, dan moet zij rekening houden met de toepassing van Belgische btw. Concreet betekent dit o.a. dat de onderneming moet nagaan of ze de lokale verlegging moet toepassen en in welke mate ze zich voor btw dient te registreren.

Individuele registratie kan op twee manieren: via directe registratie of via een aansprakelijke vertegenwoordiger. In sommige gevallen kan een individuele btw-registratie vermeden worden door gebruik te maken van een globaal btw-nummer.

Het verrichten van btw-plichtige handelingen in België moet met de nodige zorg gebeuren. Btw-aangiftes, intrastat, intracommunautaire listings, enz. vragen soms de nodige begeleiding. Daarnaast kan heel wat geoptimaliseerd worden, bv. een spontane btw-registratie om sneller teruggaaf van btw te verkrijgen of het optioneel aanstellen van een fiscaal vertegenwoordiger om btw-voorfinanciering te vermijden.

Heel wat ondernemingen rekenen hiervoor op de expertise van fiscaal adviseurs. Het is daarom van cruciaal belang dat u als adviseur uw kennis over deze thematiek op peil houdt en actualiseert.

Tijdens dit compacte seminarie krijgt u een grondige toelichting van de omkadering, aangevuld met info over de procedurespelregels en concrete cases en praktijkvoorbeelden. Hebt u zelf concrete btw-vragen waarmee u geconfronteerd worden? Uw docent beantwoordt ze graag tijdens of na dit seminarie.

Programma

1. Situering: definitie basisbegrippen

 • Definitie van permanente aanwezigheid (buitenlandse) onderneming
 • Lokale verleggingsregeling – Art. 51, §2, 5°
 • Directe btw-registratie
 • Btw-registratie van buitenlandse btw-belastingplichtige
 • Globaal btw-nummer
 • Specifieke btw-regimes
 • Toepassing regels bij buitenlandse aannemers en onderaannemers

2. Procedure

 • Directe btw-registratie
 • Btw-registratie met aansprakelijke vertegenwoordiger
 • Globaal btw-nummer
 • Wachtprocedure

3. Specifieke cases en praktijkvoorbeelden

Docent(en)

Koen Dewilde

Koen Dewilde is vennoot bij het advieskantoor VAT Square. Hij startte zijn loopbaan in 1997 bij Arthur Andersen (later Deloitte) waar hij in het kantoor Gent een btw-praktijk uitbouwde. In 2004 ging hij aan de slag bij Deloitte Central Europe om hoofd te worden van de btw-afdeling in Slovakije en Hongarije. Koen keerde in 2012 naar België terug om Indirect Tax Partner te worden bij Taxand België. In 2016 richtte hij samen met enkele vennoten van De btw-lijn (o.a. Jurgen Opreel) VAT Square op. Koen heeft meer dan 20 jaar btw-ervaring, inclusief grote multidisciplinaire projecten, grote accounts en cultuurverschillen. Hij is met name gespecialiseerd in de thematiek van openbare besturen en ‘supply chain’, inclusief Europese btw-compliance.

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3 uren (In aanvraag)
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven