Noteer 28 maart 2019 alvast in uw agenda. Fiscaal Informatief verwelkomt u in Elewijt (vlakbij Mechelen) met een team btw-specialisten die actuele btw-topics voor u uitspitten.

Op deze praktijkdag zijn zowel interne als externe cijferberoepers welkom. U krijgt de kans om uw kennis bij te schaven over diverse thema’s, van de btw-spelregels bij onroerend verhuur tot het vernieuwde btw-boetebeleid.

De docenten heb elk een jarenlange expertise in het btw-vakgebied. Zij presenteren u praktijkgerichte uiteenzettingen, to the point en met tips voor uw eigen werkdossiers. U krijgt een antwoord op uw btw-vragen.

Na deze praktijkndag keert u terug naar kantoor met een uitgebreide syllabus boordevol praktijktips.

Programma

Het programma ziet er uit als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen):

 

08u30 - 09u00: Onthaal

 

09u00 - 10u00: Btw-wijzigingen op het vlak van e-commerce (Koen Dewilde)

E-commerce is een niet te stoppen fenomeen in de economie. De online verkoop van goederen kent echter specifieke btw-spelregels. Bovendien zijn er vanaf 2019 grondige wijzigingen op komst, met o.m. een vereenvoudiging voor kmo’s en start-up-bedrijven. Ook bij online verkopen in andere EU-lidstaten zijn aanpassingen op komst. Tijd voor een grondige update.

 

10u00 - 11u00: Publicitaire acties en btw: grondige update (Bart Buelens)

Publicitaire acties dekken een brede lading aan mogelijkheden: geschenken aan klanten, geschenken aan eigen personeel, vouchers, kortingbonnen, prepaid telefoonkaarten, betalingen met RES, enz. Wanneer is de btw opeisbaar en wanneer niet? Tijdens deze sessie krijgt u een diepgaande analyse van frequent voorkomende publiciteitsacties, met de focus op het tijdstip van btw-opeisbaarheid.

 

11u00 - 11u15: Koffiepauze

 

11u15 - 12u15: Verlegging van btw-heffingen: opfrissing en update regelgeving (Peter Raes)

In het Btw-Wetboek staan tal van regelingen vermeld waarbij de btw-heffing wordt verlegd naar de afnemer. Elke verleggingsregeling kent specifieke voorwaarden, waarbij het cruciaal is om deze spelregels te respecteren om op die manier dure boetes te vermijden. Wanneer er immers ten onrechte btw op een factuur wordt aangerekend, dan kan de fiscus de btw-aftrek weigeren. In de praktijk komt verlegging van btw-heffing regelmatig voor, van intracommunautaire diensten tot werken in onroerende staat. Tijdens deze sessie krijgt u een opfrissing van de basisprincipes en een gedetailleerde toelichting van de meest voorkomende gevallen.

 

12u15 - 13u15: Netwerkmoment met broodjeslunch

 

13u15 - 14u15: Btw en onroerende verhuur: laatste stand van zaken (Tim Van Sant)

Vanaf 1 januari 2019 gelden nieuwe btw-regels bij de verhuur van professioneel gebruikt onroerend goed. Door een optionele btw-heffing zal een verhuurder de btw op de oprichting, verbouwing of renovatie van een professioneel onroerend goed in aftrek kunnen brengen. Bouwwerken mogen reeds van start gaan op 1 oktober 2018. Met welke concrete wijzigingen moet u rekening houden?

 

14u15 - 15u15: Do’s-and-don’ts bij een (on)aangekondigd bezoek van de fiscus/bbi (Danny Stas)

Enkele recente vonnissen over het visitatierecht lijken de fiscus carte blanche te geven bij het (on)aangekondigd binnenvallen van bedrijfslokalen en privéwoningen van zaakvoerders. Hoever reiken de huidige rechten van btw-controleurs? Welke documenten mogen zij (niet) inkijken? Welke rechten en plichten hebt u als belastingplichtige? U krijgt handige tips om een btw-controle correct op te volgen.

 

15u15 - 15u30: Koffiepauze

 

15u30 - 16u30: Samenwerkingsvormen en btw (Stefan Ruysschaert)

Samenwerking tussen personen kan ontstaan om diverse redenen. Tijdens deze sessie bespreken we een aantal bijzondere samenwerkingsovereenkomsten en hun gevolgen inzake btw, van kostendelende vereniging tot stichting.

 

16u30: Einde

Docent(en)

d_01254

Koen Dewilde

Koen Dewilde is vennoot bij het advieskantoor VAT Square. Hij startte zijn loopbaan in 1997 bij Arthur Andersen (later Deloitte) waar hij in het kantoor Gent een btw-praktijk uitbouwde. In 2004 ging hij aan de slag bij Deloitte Central Europe om hoofd te worden van de btw-afdeling in Slovakije en Hongarije. Koen keerde in 2012 naar België terug om Indirect Tax Partner te worden bij Taxand België. In 2016 richtte hij samen met enkele vennoten van De btw-lijn (o.a. Jurgen Opreel) VAT Square op. Koen heeft meer dan 20 jaar btw-ervaring, inclusief grote multidisciplinaire projecten, grote accounts en cultuurverschillen. Hij is met name gespecialiseerd in de thematiek van openbare besturen en ‘supply chain’, inclusief Europese btw-compliance.

cr-00003754

Bart Buelens

Bart Buelens is zelfstandig btw-expert bij Bloom Law, waar hij bedrijven en accountants bijstaat met advies en geschillen inzake btw. Hij doceert btw aan verschillende hogescholen (Odisee/UCLL) en is een veelgevraagd spreker voor btw-seminaries. Bart is lid van de kernredactie Fiscale Actualiteit (Wolters Kluwer).

cr-00003455

Stefan Ruysschaert

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën en docent Btw aan de UGent en Fiscale Hogeschool. Hij is ook auteur van talrijke fiscale bijdragen in toonaangevende tijdschriften en boeken.

d_03708

Danny Stas

Danny Stas is managing partner bij het advocatenkantoor Laga. Hij adviseert binnen- en buitenlandse ondernemingen uit zowel de private als publieke sector. Danny Stas is regelmatig spreker op btw-seminaries en auteur van talrijke artikels over btw in Belgische en buitenlandse tijdschriften.

d_01980

Peter Raes

Peter Raes is partner bij THE VAT HOUSE en heeft meer dan 20 jaar ervaring in btw. Na ervaring als btw-adviseur bij Coopers & Lybrand Tax Consultants (het huidige PwC) en als Europees btw-expert bij Electronic Data Systems (EDS) binnen het EMEA Finance Department, maakt Peter sinds juni 2003 deel uit van THE VAT HOUSE / Het BTW Huis. Peter is regelmatig spreker op externe en interne seminaries. Hij heeft specifieke ervaring met btw-implementatie in ERP-pakketten (o.a. SAP) en behandelt btw-vraagstukken in de overheids- en non-profitsector. Ook heeft hij veel ervaring opgebouwd in internationale btw-regelgeving.

d_03998

Tim Van Sant

Tim Van Sant is licentiaat in de rechten (KUL-1997) en bijzondere licentiaat in het ondernemingsrecht (UA - 2002). Hij is btw-expert en advocaat-vennoot bij PwC Legal.

Documentatiemap

U krijgt een uitgebreide syllabus mee naar kantoor, boordevol handige adviezen en praktijktips.

Vormingspunten

Bij deelname aan deze studiedag ontvangt u ook een aanwezigheidsattest, inclusief vormingspunten.

Gratis boek

Wolters Kluwer schenkt elke deelnemer het boek 'Vervoersdiensten en btw' t.w.v. €60.

 

Teamkorting

Bij inschrijving vanuit dezelfde onderneming profiteert u van de teamkorting:
2e deelnemer = -20%
3e deelnemer = -30%
4e deelnemer = -40%

Locatie

Elewijt Center

Tervuursesteenweg 564
1982 Elewijt/Zemst
België
Tel: +32 (0)1 562 72 72 Fax: +32 (0)1 561 67 87
boek-vervoersdiensten-btw

EXCLUSIEF: Met gratis boek “Vervoersdiensten & btw” (Wolters Kluwer, winkelwaarde: 60 EUR)

Vervoersdiensten & btw
- Marc Govers en Heidi Deschacht

In dit boek geven de auteurs Heidi Deschacht en Marc Govers (THE VAT HOUSE) een overzicht van de verschillende vervoersdiensten, de plaatsbepaling, de verschuldigdheid van de btw en de mogelijke vrijstellingen. De recente wijziging over het werkelijke gebruik en werkelijke exploitatie van vervoersdiensten en ermee samenhangende diensten werd eveneens verwerkt in dit boek.

Praktische informatie

Prijs: 380 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 6 uren
  • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 6 uren
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 6 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data