Tijdens dit seminarie krijgt u een grondige bespreking van de fiscale aspecten van de (hypothecaire) woonkredieten (Vlaamse woonbonus en fiscaliteit kredieten 2e woning, kort: de Waalse chèque habitat en het Brusselse abattement dat de woonbonus vervangt), de individuele levensverzekering (inclusief het VAPZ) en het pensioensparen.

Bestemd voor

Al wie beroepshalve betrokken is bij de verkoop, behandeling of adviesverlening inzake hypothecaire woonkredieten, levensverzekeringen en pensioensparen. Voorkennis van de belangrijkste principes van de personenbelasting is wenselijk. Ook aan notarissen en makelaars wordt deze opleiding ten zeerste aanbevolen!

"

Deze cursus schept licht in de duisternis. De perfectie wordt benaderd, zowel qua locatie, parking, tijdstip als cursusmateriaal. De docent bouwt de leerstof geduldig op, want het is niet eenvoudig om een complexe materie ("fiscale koterij") bevattelijk uit te leggen. De docent is hierin geslaagd.

"
Patrick De Clippel, Zaakvoerder, Hypotheekwinkel Schoten
"

Deze cursus (met een logische structuur, gekoppeld aan voorbeelden) is (zelfs beperkt) haalbaar voor nieuwkomers. Tegelijk is dit een volledige en grondige opfrissing voor "anciens".

"
Walter Andriessen, -, DELA
"

Sterke punten: complete documentatie, een docent die voor interactie zorgt en de zekerheid die deze opleiding biedt om correct advies te geven.

"
Nele Goeman, Commercieel adviseur, Argenta Schepens Willy & Co

Programma

Tijdens deze opleiding worden de volgende thema's uitgebreid besproken:

 • Individuele levensverzekering - pensioensparen: percentage belastingvermindering, bedrag met recht op vermindering of aftrek, voorwaarden waaraan levensverzekering en pensioenspaarcontract moeten voldoen, taxatie van de individuele levensverzekering en het pensioenspaarcontract, verplichtingen verzekeraars.

 

 • Hypothecaire woonkredieten: Vlaamse woonbonus voor het krediet “eigen woning’ en federale belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen en de federale intrestaftrek voor het krediet “niet-eigen” woning.

Docent(en)

d_01729
Benny De Cauwer

Benny De Cauwer is sinds 1987 actief in de bank- en verzekeringssector. In die lange periode had hij diverse functies (commercieel inspecteur, opleidingsverantwoordelijke, senior executive manager) en was hij verantwoordelijke voor diverse activiteiten, en dit zowel op commercieel als operationeel niveau. Zijn passie voor opleiding en coaching was in 2000 de basis om in bijberoep als trainer aan de slag te gaan. Sinds 2015 heeft hij hiervan zijn hoofdberoep gemaakt en vandaag verzorgt hij vanuit zijn vennootschap, Building Bridges 2 Connect BVBA, coaching-training-consultancy binnen de bank- en verzekeringssector.

Lees meer
D_01333.jpg
Lieven Van Belleghem

Lieven Van Belleghem is licentiaat in de rechten en geaggregeerde voor het onderwijs. Hij was 6 jaar werkzaam bij een bank en 5 jaar directeur bij een verzekeringsmaatschappij. Gedurende enkele jaren was hij ook docent “Verzekeringen” in de 2e licentie handelswetenschappen (Hogeschool Gent). Hij doceert sinds 1981 (intern) en 1985 (intern en in open formule) fiscale opleidingen, voornamelijk voor de bank- en verzekeringssector. In 1992 startte hij met zijn eigen opleidingsbedrijf, dat sinds september 2014 deel uitmaakt van Kluwer Opleidingen. Jaarlijks volgen ruim 5.000 bank- en verzekeringsprofessionals de door Van Belleghem-Kluwer Opleidingen georganiseerde seminaries. Hij is sinds 1985 ook auteur van het handboek “Praktische Belastingservice”, hét fiscale naslagwerk voor bank-verzekering en accountancy.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 237 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Als deelnemers ontvangt u een kopie van de slides.

Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 7 uren (In aanvraag)
 • BIV Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, 3 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 7 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 7 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 2 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (consumentenkrediet), 2 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (hypothecair krediet), 6 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 6 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data