Als fiscaal adviseur of zaakvoerder moet u het thema loonfiscaliteit feilloos beheersen. U moet kunnen antwoorden op vragen in verband met de belastingen, de socialezekerheidsbijdrage en de bedrijfsvoorheffing die op lonen betaald wordt.

Op amper twee dagen krijgt u een grondig overzicht van deze fiscale thema's en de verwerking van de verschillende vergoedingen op de fiche 281.10. Na deze opleiding staat u nog sterker in uw schoenen bij onderhandelingen in uw onderneming!

De federale regering Michel I nam heel wat maatregelen die een invloed hebben op de sociale wetgeving. Uw lesgever volgt de actualiteit op de voet en integreert de allerlaatste maatregelen in deze opleiding.

"

Deze zeer praktische opleiding behandelt alle soorten vergoedingen en gaat in op de fiscale/sociale behandeling van die vergoedingen en de vermelding op de fiscale fiche. Het cursusmateriaal is een handig naslagwerk.

"
Elien De Clercq, Legal Advisor, Partena Business Center
"

Heel veel praktische tips en weetjes worden besproken, een enorme meerwaarde voor payrollbeheerders.

"
Sigrid Heyman, senior payroll officer, RealDolmen

Programma

1. Beheers de fiche 281.10 tot in detail

 • Waarvoor dient de fiche 281.10?
 • Wie stelt ze op? Wanneer? Waarom?
 • Hoe moet u de verschillende vergoedingen vermelden? Welke gevolgen heeft dit?
 • Wat met de bedrijfsvoorheffing?

2. De verschillende vergoedingen

 • Loon tijdens de arbeidsovereenkomst: loon, (geheim) commissieloon, gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval, ploegen- en nachtpremie, overloon, betaalde feestdagen en vakantiegeld, eindejaarspremie, sectorale vergoedingen, leervergoeding
 • Alternatieve vergoedingen: kosten eigen aan de werkgever, kledijvergoeding, kosten voor thuiswerk, buitenlandse kaderleden, voordelen in natura, maaltijden en maaltijdcheques, sociale voordelen, cultuur- en geschenkencheques, aandelenopties en werknemersparticipatie in de winst, groepsverzekering, giften en kortingen, studietoelage
 • Mobiliteit: collectief vervoer, vervoerskosten voor het woon-werkverkeer, bedrijfswagen, fietsvergoeding, mobiliteitsvergoeding, vergoedingen voor dienstverplaatsingen met een privéwagen
 • Beëindiging van de arbeidsovereenkomst: beëindigingsvergoeding, beschermingsvergoeding, brugpensioenvergoeding, collectief ontslagvergoeding, extralegale vergoedingen, niet-concurrentiebeding, opzeggingsvergoeding, uitwinningsvergoeding, vergoeding wegens willekeurig ontslag

Docent(en)

Kim De Meyer

Kim De Meyer is supervisor bij BDO Antwerpen. Zij staat met beide voeten in de praktijk. Kim is gespecialiseerd in praktische en bedrijfsgerichte ondersteuning van fiscale en sociaaljuridische problemen bij gerenommeerde ondernemingen (ook met internationale draagwijdte).

Lees meer
D_01907.jpg
Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts is juridisch adviseur arbeids- en socialezekerheidsrecht bij BDO Legal. Zij heeft een jarenlange ervaring in de dagelijkse praktijk, gekoppeld aan een gedegen theoretische basis. Zij adviseert bedrijven bij de dagelijkse problematiek van de verhouding werkgever-werknemer en streeft daarbij naar een optimale oplossing, zowel inzake individuele als collectieve verhoudingen, zowel proactief als reactief. Deze pragmatische invalshoek geeft aan de opleidingen die Saskia verzorgt een betekenisvolle meerwaarde. Saskia Lombaerts is ook auteur sociale wetgeving bij Wolters Kluwer.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 990 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 12 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 12 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 12 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data