Ook al liggen de grote pensioenhervormingen alweer een tijdje achter ons, de pensioenproblematiek blijft in de Belgische ondernemingen meer dan actueel.

De federale regering kondigde in haar regeerverklaring van 17 oktober 2016 aan dat de betaling van een pensioen ook aan de toekomstige generaties moet worden gegarandeerd. Zo wil ze de laagste pensioenen herwaarderen en de solidariteitsbijdrage op pensioenen verminderen, om de koopkracht te verhogen. Maar ze wil vooral inzetten op de verdere veralgemening van de tweede pensioenpijler. Alle werknemers kunnen vrijwillig een aanvullend pensioen opbouwen.

Het is dus duidelijk dat het bestaande beleid en de geplande hervormingen verdergezet zullen worden. Hoog tijd dus om een balans op te maken: waar staan we met de geplande hervormingen en wat staat ons nog allemaal te wachten? Met het Pensioencongres houden we voor u de vinger aan de pols.

Hierbij alvast een greep uit de actualiteit:

  • Recent keurde het nationaal pensioencomité het rapport over de erkenning van zware beroepen goed
  • De ministerraad keurde de ontwerpteksten goed waardoor zelfstandigen - fysieke personen, meewerkende echtgenoten en meewerkende zelfstandigen - de mogelijkheid geboden wordt een aanvullend pensioen op te bouwen
  • In het kader van de verdere harmonisatie van de pensioenen zal een veralgemeend afkooprecht voor de studiejaren ingevoerd worden waarbij iedereen, ongeacht zijn pensioenstelsel, een bedrag van 1.500 euro per studiejaar dat hij of zij wenst gelijk te stellen voor pensioenrechten, zal moeten betalen.

Programma

Dit congres wordt georganiseerd door Kluwer Opleidingen. Surf naar www.kluweropleidingen.be (met zoekterm 'pensioencongres') voor meer info en volledig congresprogramma.

Docent(en)

D_00036.jpg

Paul Roels

Paul Roels is zaakvoerder van het advieskantoor PROcrea Consulting, gespecialiseerd in pensioenadvies. De eerste 14 jaar van zijn loopbaan was hij actief in de verzekeringssector als commercieel kaderlid in de afdeling groepsverzekeringen van Fortis AG en als verantwoordelijke voor de afdeling levensverzekeringen van Aegon België. Daarna stapte hij over naar de consultingwereld (PwC en Deloitte). Hij adviseerde er ondernemingen over hun salaris- en voorzorgsprogramma’s. Hij hielp overheden en overheidsbedrijven bij het herdefiniëren van hun pensioenbeleid en bij het opzetten van pensioenfondsen. Van 2001 tot 2006 was Paul Roels secretaris-generaal en lid van het directiecomité van de gemeenschappelijke pensioenverzekeringskas Integrale.

cr-00004828

Pieter Gillemon

Pieter Gillemon is Director binnen de afdeling People & Organisation van PwC. Hij is belastingconsulent en legt zich specifiek toe op pensioenen en beloningen. Pieter maakt deel uit van een multidisciplinair team waar juridische, technische en fiscale oplossingen inzake aanvullende pensioenen geadviseerd worden. Pieter heeft 17 jaar ervaring op het gebied van employee benefits. Hij is vertrouwd met de diverse aspecten van de pensioenproblematiek in zowel binnenlandse als grensoverschrijdende situaties.

Karen Vande Sype

Karen Vande Sype is senior partner bij Nexyan. Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het vakgebied employee benefits. Zij adviseert werkgevers in de selectie, implementatie en uitwerking van employee benefits-plannen, met extra aandacht voor mondelinge en schriftelijke communicatie naar alle stakeholders. Zij is een veelgevraagd spreker op seminaries over deze materie.

d_03973

Anouck Van Hoydonck

Vanuit een passie om duurzaamheid en groei te balanceren, leidt Anouck Van Hoydonck het Healthiest Careers programma bij Janssen Pharmaceutica. Samen met een team van bevlogen medewerkers, werkt ze een aanbod uit dat op maat van alle Janssen medewerkers beschikbaar is. Anouck neemt haar ervaring als HR Business Partner mee in deze rol om zowel naar het individu als de organisatie een win-win te bereiken. Zij nam na 17 jaar Finance-werk de sprong naar het HR vakgebied en nam daar sinds 2011 verschillende lokale en regionale rollen op.

cr-00067034

Carl Wtterwulghe

Carl Wtterwulghe heeft ruim 40 jaar ervaring in de verzekeringswereld (o.m. bij Union Fenix Espagnol, Royale Belge, AXA en Delta Lloyd Life). Hij was actief lid van de commissie distributie en de werkgroepen MIFID bij Assuralia en bouwde zo een aanzienlijke kennis op over AssurMiFID en de uitwerking hiervan.

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 10 uren
  • OVB Orde van Vlaamse Balies, 10 punten
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 10 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Teamkorting voor medewerkers van hetzelfde bedrijf: 20% korting voor de tweede persoon, 30% voor de derde, 40% voor de vierde. Vanaf de vijfde collega betaalt u maar de helft.

Inschrijven

Data