Op 18 december 2018 zou het Wetsontwerp tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen ('WVV') gestemd worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Door een bijkomend advies aan de Raad van State en de huidige onzekere politieke situatie ligt deze werf van de federale regering even stil. Toch is de algemene verwachting dat in het federale parlement een meerderheid gevonden zal worden om deze maatregel goed te keuren.

Bij goedkeuring zal het WVV van toepassing worden vanaf 1 mei 2019 op nieuwe vennootschappen en vanaf 1 januari 2020 op bestaande vennootschappen. Afgeschafte rechtsvormen worden evenwel slechts van rechtswege omgezet op 1 januari 2024.

De spelregels voor de bvba en cvba, twee veelgebruikte vennootschapsvormen bij tussenpersonen, worden nagenoeg volledig herschreven. Dienstverleners die momenteel gebruik maken van een cvba, zullen deze verplicht moeten omvormen tot een bv (de nieuwe naam voor een cvba).

Als fiscaal of financieel adviseur is het cruciaal dat u op de hoogte blijft van de relevantste wijzigingen, zodat u een volwaardige sparring partner bent en blijft met uw klanten.

Mr Jan Tuerlinckx (Tuerlinckx Fiscale Advocaten) heeft als (fiscaal) advocaat een jarenlange ervaring inzake vennootschapsrecht. Tijdens dit seminarie licht hij in mensentaal de belangrijkste (te verwachten) wijzigingen toe, inclusief de praktische gevolgen voor uw eigen kantoor en uw klanten.

Het aantal deelnemers per sessie wordt bewust beperkt gehouden om u de kans te geven uw eigen vragen te stellen over dit actuele thema, zodat u naar kantoor terugkeert met een uitgebreide syllabus boordevol praktijktips.

"

Goede balans tussen huidige situatie en te verwachten situatie.

"
Fien De Rudder, -, De Rudder Franky bvba
"

Docenten staan open voor vragen en voor discussie/bijpraten over topics van de deelnemers.

"
Ann De Block, Zaakvoerder, Bul 16 bvba

Programma

 • Welke vennootschapsvormen worden afgeschaft en welke blijven bestaan?
 • Welke kenmerken zullen de overblijvende vennootschapsvormen hebben?
 • Welke gevolgen heeft de invoering van de kapitaalloze bvba?
 • De regels voor publieke vennootschappen worden van toepassing op genoteerde vennootschappen
 • Met welke nieuwe regels inzake bestuur en algemene vergadering moet men vanaf nu rekening houden?
 • Wat betekent de lancering van een geïntegreerd wetboek van vennootschappen en verenigingen?
 • Hoe evolueert de bestuurdersaansprakelijkheid bij vennootschapsconflicten?
 • Wat wordt de rol van cijferberoepers bij herstructureringen?
 • Vanaf wanneer treden deze wijzigingen in werking? Welke overgangsbepalingen zijn (eventueel) voorzien?
 • ...

Docent(en)

cr-01830445

Jan Tuerlinckx

Jan Tuerlinckx is advocaat-vennoot bij het kantoor Tuerlinckx Tax Lawyers. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in fiscaal-, vennootschaps- en financieelrechtelijke aangelegenheden. Hij is lid van de balie te Antwerpen, Turnhout en Luik. Jan Tuerlinckx is tevens bestuurder en voorzitter van de studiecommissie van de Antwerpse Beroepsvereniging voor Accountants, Belastingconsulenten, Boekhouders en Bedrijfsrevisoren (BAB-BKR).

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • BIV Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, 3 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 4 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 4 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 4 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 3 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data