U krijgt een bespreking van de belangrijkste (nieuwe) principes van het erf- en successierecht én een zeer grondige bespreking van het onderwerp ‘levensverzekeringen en successierecht’, met o.m. behandeling van:

 • Erfrecht: wie erft wat volgens het wettelijk erfrecht en op welke manieren kan men ervan afwijken?
 • Successierecht (erfbelasting): samenstelling van de nalatenschap, aangifte in de successie, tarief (met o.m. de vrijstelling van de gezinswoning), antimisbruikbepaling inzake successierechten.
 • Levensverzekeringen en successierecht (o.m. met bespreking van de problematiek van de levensverzekering bij echtgenoten, de verzekeringsgift, enz. – uiteraard dit alles in toepassing van de nieuwe standpunten van de Vlaamse Belastingdienst).

De inhoud van de bovenstaande punten is uiteraard afgetoetst aan de wijzigingen die sinds 1 september 2018 van toepassing zijn!

Daarnaast komt ook de hervorming van het huwelijksvermogensrecht aan bod m.b.t. het effect daarvan inzake erfrecht en inzake het vermogensrechtelijk statuut van de levensverzekering.

Op het einde van deze opleiding zal u in staat zijn om aan uw klanten basisadviezen te verstrekken inzake erf- en successierecht. U zal ook de gevolgen goed kunnen inschatten van bepaalde LV-constructies m.b.t. successierechten. Tot slot zult u in staat zijn om een eenvoudige successieaangifte in te vullen.

Bestemd voor

Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings-, bank-, immobiliën- en boekhoudkantoren.

"

Duidelijk en overzichtelijk gepresenteerd. Een cursus die men steeds bij de hand moet hebben, want overzichtelijk en up-to-date.

"
Marcel Timmermans, Zaakvoerder, Timinvest nv
"

Extreem gedetailleerde cursus. De docent is een autoriteit in zijn vak!

"
Marc Maresceau, Zaakvoerder, Kantoor Maresceau bvba
"

Superpraktische cursus!

"
Geert Lanckriet, Directeur, Crelan - Kantoor Geert Lanckriet
"

De docent presenteert deze opleiding uitstekend met een heel goede kennis van de materie. Het handboek kan je in de praktijk als leidraad gebruiken.

"
Caroline Landuit, Zaakvoerder, bvba Brugs Leenkrediet
"

Ik volg reeds 17 jaar fiscale opleidingen bij Lieven Van Belleghem, en dit nog steeds met de nodige aandacht!

"
Tom Horemans, Directeur, Argenta - Tom Horemans gcv

Docent(en)

d_01729

Benny De Cauwer

Benny De Cauwer is sinds 1987 actief in de bank- en verzekeringssector. In die lange periode had hij diverse functies (commercieel inspecteur, opleidingsverantwoordelijke, senior executive manager) en was hij verantwoordelijke voor diverse activiteiten, en dit zowel op commercieel als operationeel niveau. Zijn passie voor opleiding en coaching was in 2000 de basis om in bijberoep als trainer aan de slag te gaan. Sinds 2015 heeft hij hiervan zijn hoofdberoep gemaakt en vandaag verzorgt hij vanuit zijn vennootschap, Building Bridges 2 Connect BVBA, coaching-training-consultancy binnen de bank- en verzekeringssector.

Praktische informatie

Prijs: 230 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan zich ook steeds inschrijven en betalen met de KMO-portefeuille via onze partner Brokers Training (www.brokerstraining.org). Prijzen te raadplegen op hun website.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides, aangevuld met een gedetailleerde uitgeschreven cursustekst (130 blz.) en een uitgebreide "gevallenstudie levensverzekering en successierechten" (auteur: Lieven Van Belleghem).

Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 8 uren
 • BIV Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, 4 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 8 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 8 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 8 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (hypothecair krediet), 8 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 8 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data