De ministerraad keurde op 1 december 2017 een nota goed met de krachtlijnen van de hervorming van het huwelijksvermogensrecht. Het huwelijksvermogensrecht bepaalt welke goederen van welke echtgenoot zijn en hoe deze verdeeld worden bij een scheiding.

Dit nieuwe wettelijke kader zal in principe ingaan vanaf 1 september 2018, samen met de hervorming van het erfrecht. Dat is trouwens geen toeval, omdat beide stelsels onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het gekozen huwelijkscontract bepaalt wat er in de nalatenschap van een gehuwde persoon zit.

Het hervormde huwelijksvermogensrecht moet mensen beter beschermen bij onverwachte situaties wanneer een huwelijk beëindigd wordt. Vanaf september 2018 zullen mensen meer duidelijkheid krijgen, wat voor meer rechtszekerheid zorgt. De vrijheid die mensen nu al hadden, blijft behouden.

De keuze van huwelijksstelsel (wettelijk stelsel, gemeenschap van huwelijkscontract of scheiding van goederen) blijft behouden, maar de nieuwe regeling zal rechtvaardiger worden, met een beter evenwicht tussen beroepsuitoefening en solidariteit.

Wat verandert er concreet?

  • Creatie van een nieuwe huwelijksstelsel om de zwakkere partner te beschermen
  • Meer keuzevrijheid om regelingen te treffen bij een nieuwe relatie om zo de kinderen uit het eerste huwelijk te beschermen
  • Er komt meer duidelijkheid over de definitie van eigen en gemeenschappelijk vermogen
  • Samen een woning kopen voor het huwelijk wordt goedkoper

Mr Nathalie Labeeuw (advocate bij Cazimir Advocaten) geeft u graag een grondige update van het kader en belangrijkste wijzigingen van deze nieuwe regelgeving. Op die manier verzamelt u vele praktijktips en keert u terug naar kantoor met een uitgebreide syllabus, zodat u uw klanten met kennis van zaken kunt adviseren.

Tijdens deze infosessie is er uitgebreid ruimte voor vraag & antwoord.

Docent(en)

cr-00004867

Nathalie Labeeuw

Nathalie Labeeuw is als advocate bij Cazimir Advocaten gespecialiseerd in successieplanning en familiaal vermogensrecht. Ze adviseert bij de overdracht van familiebedrijven en verzorgt de vermogensplanningen van soms erg complexe gezinssituaties. Onder haar cliënten rekent zij particulieren die behoren tot de top 100 van meest vermogende Belgen. Ze is als advocate verbonden aan de balie van Brussel. Nathalie heeft een diploma in de Rechten, behaald aan de KULeuven en de Université de Poitiers. Ze is ook master in het Notariaat (KULeuven) en werkte jaren als assistent aan het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht (KULeuven).

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Accreditatie:
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3,5 uren (In aanvraag)
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3,5 uren (In aanvraag)
  • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3,5 uren
  • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 2 punten
  • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 2 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven